Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat is de beste zitplaats in een vliegtuig als je reist

Tegenwoordig is het kinderspel om zelf een zitplaats uit te kiezen op het vliegtuig als je online boekt. Maar met welke criteria moet je nu rekening houden? Veel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommigen reserveren liever een plekje waar ze lekker kunnen slapen, anderen houden meer van een buitenzicht tijdens hun vlucht. Voor dat je opstapt in een vliegtuig, zal je eerst moeten bedenken welke prioriteit je voorkeur wegdraagt. Op die manier reserveer je een stoel waar jij je het meest comfortabel bij voelt.

Genieten van een mooi uitzicht doe je niet naast een vleugel

Wanneer je met volle teugen van panoramische uitzichten wil genieten tijdens een vlucht, is het aan te raden niet naast of achter een vleugel te gaan zitten. Hierdoor is het onmogelijk om schuin naar beneden te turen. Ook speelt de (vakantie) bestemming een vrij grote rol. Wie richting het zuiden vliegt, haalt het meeste voordeel om een stoel aan de rechterkant te reserveren. De hoofdreden? Zo moet je niet tegen de zon in naar buiten kijken. Verlies overigens niet uit het oog dat er altijd zitplaatsen zijn in een vliegtuig die geen raampjes hebben. Een andere kleine hint. Vermijd zoveel mogelijk stoelen aan de nooduitgang. Over het algemeen zit je wel ruimer, maar vaak is er geen zicht naar buiten.

Wat als je wil slapen tijdens een lange vlucht

Wanneer een langere vlucht in de planning staat, is het belangrijk dat je extra aandacht gaat besteden aan de aanwezige beenruimte. Het is altijd het overwegen waard om in een hogere prijsklasse te boeken. Tegenwoordig kan je bij verschillende vliegtuigmaatschappen tegen een kleine toeslag extra beenruimte krijgen. Zeker voor grote mensen biedt dit een uitstekend alternatief. Er zijn immers stoelen aanwezig die iets verder uit elkaar staan in een vliegtuig. In de economy class krijg je zo’n 10 centimeter extra beenruimte. Het zijn vooral de zitplaatsen naast de nooduitgang die hiervoor worden voorzien.

Hoe geniet je van een optimale vrijheid

Als je tijdens een lange vlucht regelmatig naar het toilet moet gaan of graag je benen strekt, is een raamplaats niet meteen erg praktisch aangezien je iedereen moet storen. Dan kies je best voor een plaats in het gangpad of achteraan in het vliegtuig. Meestal zijn de plaatsen achteraan het vliegtuig een stuk smaller. Wie met twee reist is de kans groot dat je met twee op de laatste rij zit zonder rekening te moeten houden met een andere medepassagier.

Reizen met kinderen: maak dat je samen zit

Als je met kinderen gaat reizen, zal je voeger moeten reserveren zodat je als gezin bij elkaar kunt zitten. Stoelen op de voorste rij geven over het algemeen meer bewegingsruimte. Een ander pluspunt is dat je vlakbij het toilet zit zodat je niet de hele tijd door het vliegtuig hoeft te flaneren met je kinderen.