Elk land en zelfs elke regio heeft zo wel zijn eigen traditionele kledingstuk dat typisch is voor de lokale bevolking. Heel wat inheemse stammen en sommige bevolkingsgroepen dragen tot vandaag de dag nog altijd hun eigen versie van bijzondere kledij of doen dat op zijn minst bij speciale gelegenheden. Het leuke aan traditionele kleding is dat er heel wat meer variatie in bestaat en het heel wat meer in het oog springt dan wat wij vandaag de dag aan ons lijf dragen. Ben jij benieuwd naar enkele leuke voorbeelden van traditionele kledij? Lees dan verder!
De Sari
De Sari is zonder enige twijfel één van de meest bekende verschijningsvormen van traditionele kleding. Het is een bij voorkeur fel gekleurd en praktisch kledingstuk dat in India ontzettend populair is. De Sari is in feite een soort omslagdoek die je om de heupen wikkelt om vervolgens de uiteinden over de schouder te werpen. De Sari wordt beschouwd als een deel van het culturele erfgoed en als je even in India rondwandelt zie je gelijk tal van voorbeelden.
De poncho
De poncho is een typisch Zuid-Amerikaans kledingstuk dat in essentie een rechthoekige doek is met een gat om jouw hoofd door te steken. De geschiedenis van de poncho gaat terug tot de traditionele Inca’s in het Andesgebergte. Het is bovendien een kledingstuk met ook een politieke geschiedenis. Zo wat het dragen van een poncho een tijdlang verboden door de Spaanse veroveraars. Dit omdat ze vreesden dat het te veel de culturele identiteit van de locals zou versterken. De poncho werd uiteindelijk opnieuw populair in de jaren ’60 van de twintigste eeuw door onder andere de hippiecultuur.
De Khanga
In het binnenland van Tanzania vind je nog tal van inheemse stammen terug en dus ook heel wat mooie voorbeelden van het oude Afrikaanse kledingstuk de Khanga. De Khanga kan je vergelijken met de Sari in die zin dat het hier ook draait om een omslagdoek. In Tanzania valt het kledingstuk vooral op door de vaak excentrieke prints. Ook de mannen hebben overigens een eigen versie van dit kledingstuk met de Kanzu wat van lichtere stof gemaakt is.
De Lederhosen en de Dirndl
Ben je op zoek naar traditionele kledij die in het oog springt? Dan hoef je daarvoor niet al te ver te zoeken. In Duitsland vind je immers de kledingtraditie van de Lederhosen en de Dirndl terug. De Lederhosen is een vorm van arbeiderskleding gedragen in de Alpen. Dit verklaart natuurlijk waarom Lederhosen zo stevig zijn: om het zware werk in deze onherbergzame regio aan te kunnen. De Dirndl op zijn beurt werd vooral gedragen door dienstmeisjes en bestaat uit een rok, een schort en een blouse.