Bagage afhandelaars, luchtverkeersleiders of de vliegtuigcrew die een stakingsaanzegging indienen. Het is de dag van vandaag geen uitzondering meer. Je vakantieplannen lopen hierdoor helemaal in de soep. In het merendeel van de gevallen zal de vliegtuigmaatschappij de vlucht annuleren. Maar sta je als reiziger nu met de rug tegen de muur en ben je je geld kwijt? Gelukkig bestaat er de zogenaamde Verordening 261/2004 die eventueel recht geeft op een compensatievergoeding. Een klein overzicht.
Rechten op vergoedingen bij een staking van het vliegverkeer
Wanneer je vlucht wordt geannuleerd of tegen een aanzienlijke vertraging aanloopt, betekent het niet altijd dat je een financiële vergoeding uitgekeerd krijgt. Er zijn een paar voorwaarden aan verbonden. Zo hangt het af wie er staakt. Wanneer een derde partij staakt, wordt dit vanuit rechtswege bekeken als buitengewone omstandigheden. De vliegtuigmaatschappij kan hier niets aan doen. De passagiers die van zo’n situatie de dupe zijn, kunnen geen vergoeding claimen. Bij volgende stakingsacties heb je geen recht op een compensatievergoeding:
- Staking van de grensbewakers
- Bij staking van de luchtverkeersleiders
- Tijdens staking van bagage afhandelaars
- Personeelsstaking van het vliegveld
Bij staking eigen crew van de vliegtuigmaatschappij ontvang je een vergoeding
Een staking van het cabinepersoneel van een vliegtuigmaatschappij – stewards of piloten – wordt van rechtswege niet aanzien als een buitengewone omstandigheid. Zelfs wanneer het gaat om een zogeheten ‘wilde staking’ hebben de passagiers recht op een vergoeding. Dit is afhankelijk van de eindbestemming, vluchten binnen of buiten Europees grondgebied en met welke vliegtuigmaatschappij je reist. Volgende algemene richtlijnen gelden:
Vergoeding eindbestemming binnen Europa
- 250 euro bij een vlucht tot 1500 kilometer
- 400 euro als de eindbestemming verder dan 1500 kilometer is gelegen
Vergoeding wanneer de eindbestemming buiten Europa ligt
- 250 euro als de eindbestemming maximaal 1500 kilometer is
- 400 euro als eindbestemming tussen 1400 en 350 kilometer ligt
- 600 euro als reisbestemming groter is dan 3500 kilometer
Wanneer krijg je je geld volledig terug?
Bij een luchtvaartstaking heb je als passagier zowel recht op een vergoeding, maar zal de luchtvaartmaatschappij ook een alternatief moeten zoeken die geen kosten voor de toerist met zich meebrengt. Stel nu dat je pas na een week kunt vertrekken na je oorspronkelijke vlucht, dan mag je het voorstel van de vliegtuigmaatschappij weigeren. Het vliegtuigticket moet dan definitief worden terugbetaald. Als de vliegtuigmaatschappij geen oplossing aanbiedt, zal de meerprijs moeten worden vergoed die de passagier heeft betaald bij een andere maatschappij. Nog een klein voorbeeld. Indien je vlucht meer dan twee uur is vertraagd, dan heb je sowieso recht om te drinken, te eten en zelfs om in een hotel te overnachten. Achteraf mag je de onkosten aangeven. Belangrijke tip: maak dat je alle bonnen zorgvuldig bewaart in dit geval.