Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Afsluiten van een reisverzekering: waar moet je opletten

Tijdens je reis naar het buitenland kunnen allerhande onvoorziene omstandigheden opduiken. Je portefeuille wordt gestolen, de bagage geraak je kwijt of een ongeluk loert om de hoek. Het is daarom belangrijk dat je een reisverzekering op voorhand afsluit. Maar waar moet je opletten? Enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een reisverzekering.

De kosten kunnen in het buitenland hoog oplopen

De hoofdreden om een reisverzekering af te sluiten heeft vooral te maken dat de kosten in het buitenland exponentieel kunnen oplopen. Het risico dat er iets zou gebeuren in het buitenland mag dan misschien niet zo groot zijn, maar een reisverzekering voorkomt dat je alles uit je eigen zak moet betalen. Het is een publiek geheim dat de kosten in het buitenland de pan uitrijzen. Alleen als je in eigen land op reis gaat, heb je zo’n reisverzekering niet nodig.

Waaruit bestaat een basispakket van een reisverzekeringspolis

Iedere reisverzekering heeft een basispakket. Welke bedragen worden gedekt door de reisverzekeraars hangt van makelaar tot makelaar af, afhankelijk van de prijs die je voor de verzekeringspolis betaalt. In de meeste gevallen worden volgende dekkingen in het basispakket van reisverzekeringen voorzien: verblijfs- en reiskosten wanneer je in het buitenland in een ziekenhuis belandt, onvoorziene kosten voor berging-, opsporing- of andere reddingsacties. Vroegtijdig naar huis keren door een ongeval of ziekte behoort ook tot het basispakket.

Extra opties die je bij een reisverzekering kunt afsluiten

Naast het basispakket bij het afsluiten van een reisverzekering heb je nog verschillende opties om je extra te laten verzekeren. De belangrijkste keuzemogelijkheden zijn:

Reiskoffer

Beschadiging, verlies of diefstal zit vaak in de basisdekking van een reisverzekeringspolis. Het totaalbedrag dat hiervoor wordt uitgekeerd schommelt tussen de 2500 en 3000 euro. Vaak volstaat dit bedrag niet. Denk maar aan een laptop, fototoestel, sieraden. Wanneer je je reiskoffer extra wil laten verzekeren, zal je de waarde van de kwijt geraakte spullen moeten aantonen. Het is dus heel belangrijk dat je de bonnetjes in handbereik hebt. Een addertje onder het gras dat niet over het hoofd mag worden gezien. Je bagage op een onvoorzichtige manier onbeheerd achterlaten om naar het toilet te gaan of in de hal van een luchthaven wordt door geen enkele reisverzekering vergoed.

Medische zorgen en kosten

Spoedeisende medische hulp in het buitenland zit over het algemeen in het basispakket van elke reisverzekeraar. Dit wil niet zeggen dat je een aanvullende reisverzekering voor in het buitenland kunt afsluiten. Denk maar aan extra telefoon- en verblijfskosten. Het is heel belangrijk dat je de Europese gezondheidskaart altijd in het bezit hebt (European Health Insurance Card). Die kan je aanvragen bij je zorgverzekering.